Cod produs: 10-01-11-09-00056
Lintea roșie este sățioasă și hrănitoare, având un conținut bogat în proteine (25%). Excelent înlocuitor pentru carne în alimentația vegetariană. Oferă organismului un plus de antioxidanți, complexul B, vitaminele A, C, K, fier, potasiu, fosfor, fibre și carbohidrați complecși. Recomandată pentru femeile însărcinate datorită conținutului mare de folat (B9). Lintea roșie are proprietăți nutritive și antianemice. Beneficiile lintei roșii: scade nivelul colesterolului, reglează glicemia, conferă energie copiilor și sportivilor. Se fierbe și se servește simplă, condimentată cu ceapă verde sau adăugată în mâncăruri: supă cremă de linte roșie, mâncare de linte roșie, linte roșie bătută sau pateu de linte roșie.
Linte roșie boabe.
Consumată încă din neolitic și reprezentând una dintre primele plante cultivate în istoria omenirii, cu un trecut de mai bine de 8000 de ani, lintea s-a regăsit în decursul timpului, în alimentația mai multor civilizații, precum cea egipteană și cea greacă. În timp ce egiptenii apreciau lintea ca pe o delicatesă, vechii greci o desconsiderau, numind-o adesea „carnea săracilor”, întrucât era o alternativă mai ieftină pentru cei care nu-și permiteau să cumpere pește sau alt tip de carne.
Lintea (Lens culinaris) este o plantă anuală, ce face parte din categoria leguminoaselor, aparținând familiei Fabaceae. Numele său provine din cuvântul latin „lens” care înseamnă „lentilă”, etimologia sa provenind prin asocierea cu forma bombată și circulară a semințelor de linte. Semințele de linte cresc în păstăile plantei, similar cu celelalte leguminoase, însă într-un număr mai mic, în general de două semințe la o păstaie. Sunt cultivate mai mult de 50 de varietăți de linte în lume, iar culoarea semințelor de linte variază. Însă, cele mai frecvent întâlnite tipuri de linte sunt următoarele:
Principalii producători de linte la nivel mondial sunt India, Canada și Australia, însă ea se cultivă în mai mult de 47 de țări și se consumă în cantități considerabile în Asia și în regiunea Mării Mediterane.
Lintea roșie are nu doar timpul de fierbere cel mai redus dintre toate cele patru tipuri de linte, dar are și o mulțime de beneficii asupra organismului. Lintea este bogată în proteine, polifenoli, este o sursă importantă de fibre, de vitamine și minerale (precum potasiu și fier). Este indicată mai ales femeilor însărcinate (datorită conținutului bogat în acid folic), persoanelor intolerante la gluten, vegetarienilor și veganilor, dar și persoanelor care practică sport. Este recomandată tuturor acelora care își doresc să aibă o alimentație sănătoasă, cu un aport proteic mai mare.
100 g de linte roșie uscată conțin aproximativ 25% proteine, 60% glucide și 10% fibre. Lintea roșie este bogată în proteine și fibre, atât solubile, cât și insolubile. Totodată, conține puține lipide (aproximativ 2%), fiind indicată nu doar celor care vor să suplimenteze aportul de proteine și fibre în dietă, ci și celor care vor să scadă nivelul de colesterol.
În ceea ce privește raportul cantitativ linte roșie – calorii, 100 g linte roșie uscată conțin 345 kilocalorii. În consecință, lintea este potrivită dietelor ce vizează un aport caloric redus.
Lintea roșie este bogată în vitamine ce aparțin complexului B, în special în vitamina B3, B5 și B9 (acid folic), dar și în vitaminele B1, B2, B6, vitamina A, C și K.
În ceea ce privește oligoelementele, lintea are în compoziția ei potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, zinc, sodiu. Totodată, este o sursă bogată de antioxidanți.
Lintea roșie are indicele glicemic cu valoarea de 21, respectiv un indice glicemic mic. Acesta, împreună cu fibrele solubile din compoziția lintei, contribuie la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Din acest motiv, lintea roșie este recomandată persoanelor ce au afecțiuni precum diabetul.
În ceea ce privește consumul de linte roșie, beneficiile asupra organismului sunt considerabile atunci când decizi să o integrezi în dieta ta. O parte dintre aceste beneficii derivă din proprietățile lintei roșii, aceasta fiind antianemică, nutritivă, energizantă, diuretică și galactogogă. Iată în cele ce urmează o parte dintre beneficiile lintei roșii:
Lintea roșie îți aduce beneficii nu doar atunci când este integrată în alimentație, ci și atunci când este folosită extern, în compoziția măștilor faciale sau a scrub-urilor pentru exfolierea și îngrijirea pielii. Iată câteva dintre acțiunile pe care lintea le exercită asupra pielii:
Îți recomandăm în continuare câteva variante de scrub-uri și măști faciale care au în compoziția lor linte roșie.
Pune linte roșie la înmuiat în apă, peste noapte. Pasează lintea într-un robot de bucătărie până când ajunge la consistența unei paste groase. Adaugă la aceasta puțin lapte, astfel încât compoziția să devină cremoasă. Aplică această pastă pe față sau pe corp, cu mișcări circulare. Lasă să acționeze timp de 10 de minute, apoi clătește.
Această mască contribuie în mod eficient la hidratarea pielii. Amestecă o lingură de făină de linte cu 2 linguri de lapte, un vârf de turmeric și câteva picături de ulei de cocos. Aplică uniform pe față și lasă 5-10 minute să acționeze, după care clătește cu apă.
Această rețetă face parte din cosmetica medicinii tradiționale ayurvedice, ce își are originea în India. Acest tip de mască facială are rolul de a purifica, hidrata și revigora pielea. Este adecvată tuturor tipurilor de ten și poate fi aplicată zilnic.
Pentru a obține această mască ai nevoie de 2 linguri de făină de linte, jumătate de linguriță de miere și apă. Se amestecă toate ingredientele până când obții o pastă cu o consistență cremoasă. Lasă masca să acționeze 10-15 minute. Clătește apoi cu apă.
Există o mulțime de posibilități prin care să introduci lintea în alimentația ta. La modul general, poți consuma lintea sub formă de boabe sau de făină, adăugând-o la o mulțime de preparate culinare.
Pentru a consuma boabele de linte roșie uscată, este necesar ca în prealabil să le fierbi. Spală lintea cu multă apă, scurge lichidul, după care adaugă o cantitate de apă de trei ori mai mare. Cu alte cuvinte, la o cană de linte roșie adaugă 3 căni de apă.
Spre deosebire de fasole sau năut, dar și de celelalte varietăți de linte, precum lintea verde, lintea roșie nu necesită o perioadă de hidratare preliminară întrucât aceasta are un timp de fierbere scurt, de maxim 15-20 de minute.
Dacă folosești un alt tip de linte, cum este cel verde, care are boabele mai tari și fierbe mai lent, îl poți lăsa la hidratat peste noapte în apă rece, atât pentru a scurta timpul de gătire, cât și pentru a preveni un eventual efect de balonare care este asociat, de regulă, cu consumul leguminoaselor. Dacă efectul de balonare apare și în cazul lintei roșii, procedează la fel ca în cazul lintei verzi, lăsând boabele la hidratat, câteva ore . De asemenea, îți sugerăm ca atunci când fierbi lintea, să o adaugi în apa clocotită deoarece în felul acesta va fi mai ușor de digerat. De asemenea, tot pentru a preveni flatulența, îți recomandăm să adaugi preparatelor tale unele condimente picante, cu efect carminativ, precum: chimen, fenicul, coriandru, ghimbir sau piper.
Lintea poate fi adăugată la mâncărurile de legume, la tocănițe, la sosurile sau la curry-urile indiene. Se poate consuma în amestec cu diferite cereale, în special orez sau mei. De asemenea, se poate adăuga la salate și supe, se pot face diverse pateuri vegetale, plăcinte, burgeri cu linte. Poți găsi în comerț chiar și biscuiți, chipsuri și spaghete sau alte tipuri de paste ce au în compoziție linte.
Urmărește secțiunea de rețete de mai jos pentru mai multă inspirație în bucătărie.
Lintea roșie poate fi introdusă în alimentația bebelușilor, începând de la 8-10 luni. Consumul de linte contribuie la dezvoltarea bebelușului, datorită beneficiilor pe care le conferă organismului. De asemenea, conține mai puține fibre, fierbe mai repede, este ușor digerabilă și nu provoacă la fel de mult disconfort abdominal precum celelalte leguminoase. Dacă dorești să reduci la minimum posibilitatea de a declanșa flatulență sau balonare copilului tău, poți hidrata lintea cu câteva ore înainte de a o pune la fiert în apa clocotită.
Poți pregăti pentru bebelușul tău supă cremă de linte roșie, pateu sau piure de linte cu morcovi, cartofi, ardei.
Atât cei care doresc să scadă în greutate, dar și sportivii, se pot bucura de efectele benefice ale lintei. Datorită faptului că lintea este o sursă bogată de carbohidrați complecși, proteine și fibre, cu un aport de grăsimi redus, consumul acesteia conferă sațietate, energie și un nivel ridicat de rezistență la efortul fizic.
Consumată în cantități moderate, lintea nu prezintă contrindicații pentru cele mai multe persoane. Cu toate acestea, există unele aspecte mai puțin benefice de care trebuie să țină cont în special:
Lintea conține în mod natural substanțe denumite oxalați și purine. Excesul de purine din organism poate conduce la un exces de acid uric, favorizând apariția pietrelor la rinichi. Oxalații din compoziția leguminoaselor pot, de asemenea, provoca pietre la rinichi. Din acest motiv, recomandăm persoanelor care prezintă afecțiuni renale să urmeze recomandarea medicului.
Deși boabele de linte au o valoare nutrițională ridicată, acestea conțin și antinutrienți care interferează cu descompunerea proteinelor consumate și cu asimilarea mineralelor. Inhibitorii de tripsină, hemaglutininele și oligozaharidele încetinesc digestia și pot provoca flatulență și disconfort abdominal. Astfel, lintea nu este indicată persoanelor ce prezintă tulburări și afecțiuni digestive precum: constipație, balonare, flatulență, sindromul de intenstin permeabil etc.